Hangi Operatör?

Hangi Operatör?

Hangi operatör?

Türkiye, hücresel veri teknolojisi ile 1994 yılının Şubat ayında tanıştı. Her ne kadar 80’lerin ortalarından beri büyükşehirlerin kısıtlı bir alanında çalışan araç telefonları ve kablosuz çağrı cihazları olsa da, mobil teknolojinin gerçek anlamda tesis edildiği tarih, Turkcell’in işletmeye başlandığı bu tarih olarak kayıtlara geçmiştir. Başlangıçta çok küçük bir alanda 900Mhz bant üzerinden verilen yayın 1996’da taşraya da ulaştı ve nihayet 1999 yılında Türkiye’nin oldukça büyük bir kesimi GSM ile tanıştı. Tabii Gsm teknolojisi yoluna sadece Turkcell ile devam etmedi. 1994 yılında Turkcell’den birkaç ay sonra faaliyetlerine başlayan Telsim, bir dönem Pazar liderliğini dahi elinde geçirmiş olsa da, şirketin içerisindeki sorunlardan dolayı 2000’li yıllarda gelişimi aynı hızla devam etmedi. Telsim’den oldukça uzun bir zaman sonra Aria operatörü devreye girdi ki bu operatör yeni nesil bir şebeke alt yapısı kullanıyordu ve internet iletişimi noktasında diğer operatörleri domine ettiği dahi söylenebilir. Aria’yı 2001 senesinde Aycell takip etti ve yaklaşık aynı altyapı ile hizmetlerine başladı. Ne var ki, Aycell ve Aria sektörde fazla tutunamayacak, 2004 yılında birleşme kararı aldı ve Avea ismi ile sektöre girdi.

 

Bahsettiğimiz operatör isimlerinden günümüzde yalnızca Turkcell’in faaliyette olduğunu görüyoruz ki, Avea yakın zamanda Türk Telekom ismini alırken, Telsim, İngiliz Operatör Vodafone tarafından satın alınarak bu isimle yayın yapmaya başladı.

Hali hazırda Türkiye piyasasında faaliyet gösteren 3 operatörümüz bulunuyor.

  • Turkcell

  • Türk Telekom

  • Vodafone

Şimdi hangi operatör neler sunuyor konusunun detaylarına inelim.

Kapsama Alanı

Ülkemizde kapsama alanı tam anlamıyla bir karmaşa durumundadır. Zira ilk kurulan operatör olan Turkcell 900mhz GSM şebekesi ile tüm yurtta neredeyse %100 kapsama alanıyla hizmet verirken, 3G ve LTE şebekelerinde diğer operatörlere yakın değerlere sahiptir. Zira diğer operatörler, hali hazırda GMS 900 bandından yayın yapmamakta ve tüm yatırımlarını daha yeni teknolojilere harcamaktadır. Baz istasyonu sayısı itibariyle üstünlük tartışmasız Turkcell’e aitken, istasyonların teknolojisi ve çekim gücü konusunda da esasında GSM alt yapısını en güçlü sağlayan operatör hala Turkcell’dir. Vodafone, sektöre giriş yaptığı tarihten itibaren kapsama alanı ve çekim gücü ile ilgili pek çok çalışma yapmış olsa da, henüz Turkcell üzerinde net bir üstünlüğü söz konusu değildir. Türk Telekom ise ülkedeki operatörler içerisinde kapsama alanı, çekim gücü ve çekim kalitesi anlamında en son sırada yer alır ki, bu operatörün iletişim eksikliği olduğu anlamına gelmiyor. Zira firmalar arasındaki farklar bariz değil ve %1 dolayında bir farkı ifade ediyor.

Veri Hızı (İnternet)

Ülkemizde veri hızı sözleşmeleri ulaştırma bakanlığının açtığı ihaleye göre firmalara tesis ediliyor. Bu kapsamda Turkcell, 4.5G yani LTE servis sağlayıcısı olarak ilk sırada yer alıyor. En yüksek hız ve bant genişliği kanuni olarak Turkcell’e tahsis edilmiş durumda. Onu ikinci sırada Vodafone, sonrasında ise Türk Telekom takip ediyor. Turkcell, ülkemizdeki GSM, GPRS, 3G ve LTE şebekelerinin tamamında birinci sıraya sahipken, istikrarlı biçimde Vodafone ikinci sırada, Türk Telekom üçüncü sırada yer alıyor.

Tabii veri hızı yalnızca kamusal tahsisatla ilgili de değil. Operatörlerin baz istasyon başına düşen kullanıcı sayısına göre iletim kapasiteleri bakımından diğer operatörlerin Turkcell kadar verimli olduklarını söylemek mümkündür ki, bu da şehirlerde veri transfer hızında büyük bir farklılık olmasına mani olmaktadır.

Açıkça ifade etmek gerekirse, 2017 yılı itibariyle LTE şebekesinin yaygınlığı bakımından operatörlerin birbirlerinden bir farkı bulunmuyor. Tüm operatörler denk kapasiteye sahip olmakla birlikte, turkcell sahip olduğu lisans hakkı sayesinde bir miktar daha verimli veri trafiği sağlayabiliyor.

Mobil Teknolojiler

Operatörlerin üçü de, hemen hemen aynı servisleri sunmaktadır. Bu anlamda, kesintisiz konuşma ve ses kalitesi bakımından büyük farklılıklardan söz edilmesi pek mümkün değil. Her ne kadar geçmiş yıllarda Turkcell bu özelliği ile çok övünmüş olsa da, mevcut tesisleşme ile diğer operatörler de, teknolojilerini geliştirerek bu seviyeye ulaşmış durumdalar. Yani her operatörle, çekim gücünün yeterli olduğu her yerde aynı kalitede görüşebilmek mümkün.

Tarife ve Paketler

Müşterilerine sunduğu fiyatlar bakımından ise hizmet nitelikleri bakımından ortaya çıkan fiyatların tam tersi bir durum ortaya çıkıyor. Zira en ucuz tarife ve paketler, Türk Telekom tarafından sunulurken, onu sırasıyla Vodafone ve Turkcell takip ediyor.Operatörlerin ilk bakışta sağladığı fiyatlar ise şöyle;

 

Turkcell

Vodafone

Türk Telekom

İnternet

7 GB

7 GB

6GB

Konuşma

1000 DK

1000 DK

1000 DK

Mesajlaşma

1000 SMS

1000 SMS

1000 SMS

 

 

 

 

Fiyat

75TL

39TL

29 TL


 

Yukarıda görüldüğü gibi, en ucuz operatör olan Türk Telekom ile en pahalı Turkcell arasında iki kattan fazla fark bulunuyor ki, gösterdiğimiz tarifelerin bütünü 12 aylık kontrat gerektiriyor. Kontratsız alınan tarifeler, tüm operatörlerde listelenen fiyatlardan 10’ar TL daha pahalı.

Tabii operatörlerin tarife ve paketlerinde bir çok farklı seviye bulunuyor ki, bu tarifelerden hangisine sahip olmanız gerektiğine karar vermekte zorlanmanız kuvvetle muhtemel. Zira her paket birbirinden özel ayrıcalıklar sunuyor…

Önemli!

Vodafone Akıl Küpü tarifelerinde bir önceki aydan kullanılmayan dakika ve Gb miktarlarını bir sonraki aya devir yaparken, diğer operatörlerde bu söz konusu değil. Paket aşım durumunda ise aşağıdaki standart tablo uygulanıyor.

 

Turkcell

Vodafone

Türk Telekom

İnternet

1000MB / 10TL

500MB / 6TL

250MB / 7TL

Konuşma

250DK / 10TL

250DL / 6TL

70KR / DK

Mesajlaşma

150SMS /10 TL

250SMS / 6TL

70KR / SMS


 

Kulüpler Özel Üyelikler

Operatörler, müşteri devamlılığını sağlamak için elbette pek çok promosyon kampanyası düzenlemeyi de ihmal etmiyor. Kulüp üyelikleri her ne kadar birer tarife gibi görünse de aslında operatörler kulüp üyelerine acil yol desteğinden özel müşteri hizmetlerine kadar pek çok desteği de sunmakta, tabii kulüplerde, üye işyerlerinde indirimler ve hediyelerden de yararlanabiliyorsunuz.

Türkcell bu noktada; emekliler, engelliler, kamu personelleri, 25 yaş altındakiler, iş dünyası mensupları için ek plan ve tarifeler sunarken, Platinum ve GNÇ servisleri ile özel fırsatları da kullanıcılarına sunuyor.

Vodafone ise Frezone ve Red tarifeleri ile müşterilerine özel imkanlar sağlıyor ve esasında bunu diğer operatörlerden çok daha iyi başarıyor. Zira en az Turkcell’in sunduğu tüm avantajları sağlayan Vodafone, indirimler ve ek fırsatlar bakımından biraz daha cömert davranıyor. Ayrıca Vodafone dünyanın pek çok ülkesinde göstermekte olduğu faaliyetleri sayesinde yurt içi paketlerinin yurt dışında kullanımı noktasında da ciddi bir avantaja sahip.

Türk Telekom ise sektöre hızlı bir giriş yapıp, diğer operatörlerin tümünden daha avantajlı kulüp ve tarife servislerini müşterilerine sunuyor. Premium avantajlara sahip Prime tarifeleri, aile paketleri, taraftar paketleri, Selfy tarifeleri ve özel kampanyalarla sunulan avantajlar, oldukça ciddi avantajlar olarak öne çıkıyor.

Operatörlerin Kulüp Üyelik mukayesesi ise şu şekilde;

Turkcell Platinum 12GB

  • 12 GB Cepten İnternet (4.5G)

  • 2000 DK Her Yöne Konuşma

  • 1000SMS

  • Dergilik

  • TV+

  • Bip

  • Fizy

  • Lifebox (100GB alan 5GB veri yedekleme trafiği)

  • Üye İş yerlerinde indirimler

 

89 TL / AY

Vodafone Red 10

  • 10 GB İnternet

  • 2000DK Konuşma (Vodafone yönüne sınırsız)

  • Tarifeyi Yurt Dışında Kullanabilme

  • 1000SMS

  • Netflix

  • Güvenli Depo

  • Vodafone TV

  • Call+

  • Güvenli Net

  • İndirimli Tatil, Kiralama ve Konaklama Fırsatları

  • Adreste Abonelik

  • Red Destek Ekibi

69TL / AY

TT Prime 10

10 GB İnternet

1000DK Konuşma

1000SMS

Yurtdışı 60 DK Kullanım

Güvenli İnternet

TT Müzik

TT TV

İlk Ay 30GB internet

Üye İş Yerlerinde indirim

Prime Hizmet desteği

39 Tl / AY


 

Önemli!

  • Kulüp üyelikleri, tarife ve paketlere ek olarak ücretlendiriliyor ve bazı kulüplerin üyelikleri özel şartlara bağlı, örneğin gençlere sunulan avantajlardan belirlenen yaştan daha yukarı olanlar yararlanamazken, kamu görevlileri için sunulan tarifeleri sadece memurlar kullanabiliyor. Çiftçiler, Esnaf ve meslek mensupları ve engelliler için sunulan tarifeler için de belge talep edilebiliyor.

  • Yukarıdaki tabloda yer alan fiyatların tamamı, yıllık taahhüt gerektiriyor. Taahhütsüz fiyatlar 10’ar TL daha yüksek olarak ücretlendiriliyor.

Ek Servisler

Operatörler, müşterilerine elbette ek servisler de sunuyor. Bu sayede kullanıcılara özel uygulamalar sunuluyor.

Turkcell

Vodafone

Türk Telekom

TV+

Netflix

Tivibu Mobil

BİP

Vodafone TV

T.Telekom Müzik

Dergilik

GüvenliNet

Mobil dergi

Fizy

Güvenli Depo

Mobil Bulut

Upcall

Call+

T.Telekom ödeme

Lifebox

Spotify

Mobil İmza

Paycell

Cep Nakit

Güvenli İnternet

Piri

Google Play ödeme

 

GNÇ Mobil

 

 


 

Önemli!

Hiçbir operatörün sunduğu ek servisler ücretsiz değil. Paketler içerisinde verilen servisler dışında kullanacağınız servisler ek ücrete tabi olabiliyor. Tabii bu ücretlendirme operatöre bağlı olarak farklılık arz edebiliyor. Örneğin mobil servislerden olan ulaşılamam durumunda bilgi mesajı gönderme hizmeti Turkcell’de ücretli iken, Vodafone bu hizmeti ücretsiz olarak sunuyor.

Müşteri Hizmetleri

Müşteri hizmetleri konusunda ulusal standartların varlığını hepimiz kabul ederiz. Ancak, bazı operatörlerin diğerlerine bu konuda üstünlük sağladığı da bir gerçektir. Bu konuda ülkemizde en güçlü müşteri desteği, canlı destek bağlamında Vodafone tarafından sunuluyor. Tarifelere özel sunulan desteğin efektifliğinin yanı sıra, herhangi bir tarifeyi kullanmakta olan müşterilere en hızlı canlı desteği Vodafone ve Turkcell’in başa baş kalite ile sunduğu kabul görüyor.